Bemutatták a Galántai járásbeli Királyrévben a magyarországi Győrsövényházzal közös, határon átívelő Interreg SK-HU program megvalósításának részleteit a két község együttműködését illetően. Királyrév a fesztiválszervezéssel kapcsolatos tapasztalatait, míg a magyarországi partnerközség az oktatás terén szerzett módszertani tudást osztja meg egymással a generációkat összekötő együttműködés keretén belül.

Közös sajtótájékoztatót tartott az Együttműködés projekt nyitórendezvényeként a mátyusföldi Királyrév polgármestere, Agócs Gergely és Hokstok Imre, Győrsövényház polgármestere. A két település jó viszonya már két éve alakulóban van, több közös sportrendezvényen, focimérkőzésen alakult ki a barátság a két polgármester és faluik lakói között. A testvértelepülési együttműködés megpecsételéseként vágtak bele egy Szlovákia-Magyarország Interreg projektbe.

Partnerséget építünk

Az Együttműködés projekt lényege, hogy a mátyusföldi Királyrév fesztiválszervezési tapasztalatait adja át Győrsövényháznak, a magyarországi partner pedig a községben működő Waldorf iskola módszertanával és tapasztalataival látja el a felvidéki falu kisiskoláját. A két községben rendezvények sora követi majd egymást egészen októberig. Az Interreg kisprojekt alapból nyert összegből a rendezvényszervezéshez szükséges eszközparkot, a szervezési költségeket, valamint a községeket és a rendezvényeket bemutató PR-videók készíttetését tudják állni.

A közös sajtótájékoztatón a polgármesterek bemutatták saját településüket etnográfiai, történeti, oktatási és kulturális szempontból.

Győrsövényház az utolsó nyolc évben a Győri járás tagja, a Tóközhöz tartozik, történetét és történelmét a Rábca folyó befolyásolta. A címerben egy nyíllal átlőtt szív található – a polgármester úgy magyarázza ez a megújulás szimbóluma, hiszen a falu kétszer majdnem elpusztult, de képes volt megújulni. Hokstok Imre elmondja, a faluját ugyanúgy érintette 75 éve a kitelepítés a sváb lakossággal szemben, mint a felvidéki magyarokat. Azonban megpróbálnak mindig előre nézni, és ez a gondolkodás jellemzi Győrsövényház fejlődését is. Elmondja, a királyrévi polgármestert, Agócs Gergely a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének oldalán ismerte meg, és a testvérkapcsolatnak köszönhetően sok jó embert, több generációt sikerült összekovácsolniuk településeiken. Ennek megkoronázásaként tekintenek a közös Interreg projektre, amelynek a Generációk Együttműködése címet adták.

Fesztiválok bűvöletében

A két település összetétele más-más generációk tekintetében, és az oktatásügy tekintetében is. Ennek kapcsán sikerült úgy kialakítani a projekt célokat, hogy mindkét település a saját meglévő tudását tudja átadni a másik településnek. Egyrészt annak vonatkozásában, hogy Győrsövényházon létezik egy Waldorf iskola, Királyrévben pedig egy kisiskola, amely napról napra küzd a fennmaradásért. Másik vonatkozásban pedig, hogy Királyrévnek több éves tapasztalata van fiatalokat megmozgató, nagyrendezvények, fesztiválok szervezésében – magyarázta a projekt menedzsere, Mészáros Attila.

Agócs Gergely örömét fejezte ki, hogy a jó kapcsolat nem csak a települések önkormányzata között van meg, hanem már a lakosok is összebarátkoztak.

Ebben nagy szerepe volt és van a közös programoknak, a közös futballmérkőzéseknek, amelyből már hármat sikerült lejátszaniuk. A generációk együttműködése a futballcsapattal kezdődött, ezt most próbáljuk átvinni kulturális síkra  – fejtette ki Agócs Gergely, majd bemutatta a királyrévi tervezett rendezvényeket.

Közel egy hónap múlva, július 22-én veszi majd kezdetét a már hagyományosnak mondható királyrévi Révfeszt. A rendezvény az Interreg projektnek köszönhetően kétnaposra bővül. Július 22-e, csütörtök a gyerekek fesztiválja lesz majd, ingyenes belépéssel. Sikerült elhívniuk rá a királyrévi születésű, Kossuth-díjas művészt, Szarka Gyulát és zenekarát a Tücsöklakodalom című lemezzel.

A rendezvényen egy győrsövényházi bábos, Polgár Balázs is előad majd, az estét pedig a budapesti BumBum zenekar zárja, Ricsi Bohóc vezetésével. Július 23-án a fiatalok és az idősek generációját és megszólítják majd. A sztárvendég idén Korda György és Balázs Klári, valamint a Hooligans zenekar lesz. A nyár folyamán egy családi napot is szerveznek majd, kulturális betéttel, gulyásfőzőversennyel és egy barátságos futballmérkőzéssel, amelyet természetesen Győrsövényházzal játszanak majd le.

A projekt zárórendezvényeként a királyrévi Alma- és Kacsafesztivált jelölték meg, amelyre október első szombatján kerül majd sor. A polgármester elmondja, ez a rendezvény inkább a régió kulturális és gasztro-színfoltjaira igyekszik rámutatni, a hazai termékeket népszerűsíteni.

Hokstok Imre hozzátette, amíg Királyrévben az alma és a kacsa a sláger, addig Győrsövényház a zöldségtermesztésben van otthon, így az ő gasztro-rendezvényeik a lecsó étel köré épülnek fel. A győrsövényházi mikrorendezvények a helyi hagyományokra épülnek majd, a projekt hatására azonban sikerül őket kibővíteni és színesebbé tenni. A magyarországi községben július 10-én tartanak Lovasnapokat, a helyi lovashagyományokra építve: ügyességi versenyekről, fogathajtásról, kocsikázásról szól majd ez a nap. Szlovákiából a falu másik testvértelepülését, tejfalut is meghívják a rendezvényre. A nyár folyamán pótolják majd a harmincadik falunapjukat is, amely 2020-ban elmaradt. A délutáni programok itt is gyerekprogramok, konkrét programsorozattal még nem tudnak szolgálni, de biztosak abban, hogy ezen a rendezvényen is meg tudják majd szólítani az idősebbeket és a fiatalokat is.

A kisiskolák problematikája Magyarországon is megvan

A két polgármester a sajtótájékoztatón egy közös, oktatásügyi problémáról is beszélt. Királyrév napról napra küzd a kisiskolája fenntartásáért. A demográfiai adatok pár év múlva már jobb rátát, sőt a jövő tanévben újra lesz első osztálya a kisiskolának, de még mindig nagy a környékbeli mamutiskolák és városi iskolák elszívóereje. Ugyanezzel az elszívóerővel küzd Győrsövényház is. Az állami fenntartású győrsövényházi iskolába ma kicsivel több mint 20 gyerek jár.

A magyarországi településen az állami iskolán kívül azonban van egy alapítványi, Waldorf-féle iskola is, amely megalapozza a falu hírnevét.

Hokstok Imre elmondta, egész megyéből, sőt még a Felvidékről, széles vidékről vannak diákok a Waldorf iskolában, amelynek oktatási menete egy külön rendszeren és nézeten alapul, ennek az intézménynek közel 120 diákja van. A polgármester hozzátette, az elmúlt évtized arra ment rá, hogy a település megszokja a Waldorfot, a Waldorf pedig a települést, de mikor egy évtizeddel ezelőtt a helyi iskola bezárásának a határán voltak, jól jött egy ajánlat a Waldorf intézettől, hogy befektetnek abba az épületegyüttesbe, amelyben ma az iskola működik. Az oktatási intézménnyel és a lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatait szívesen osztja meg fiatal, királyrévi polgármestertársával, aki, mint mondta, a végsőkig fog küzdeni a helyi magyar iskoláért.

Az Interreg projektből a két település színes eszközparkot: sörpadokat, sátrakat, fesztiválszervezéshez szükséges eszközöket is vásárolt. A projekt lejárati ideje október 31., költségvetése közel hatvanezer euró. A vezetőpartner Királyrév. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.